In 2015 zijn twee mensen uit het beveiligingsteam van PVV-voorman Geert Wilders op non-actief gesteld wegens “financiële malversaties”.

Dat heeft minister van Justitie Stef Blok vrijdag gezegd na de ministerraad. Volgens Blok gaat het om personen die “in de fysieke schil rond Wilders” actief waren. Wat ze precies hadden gedaan wilde de minister niet zeggen.

De Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), die de beveiliging van politici en leden van het Koninklijk Huis uitvoert, valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie.

Blok zei de informatie “recent” te hebben vernomen. Hij wilde geen verdere details geven. Begin deze week werd bekend dat iemand die betrokken was bij de beveiliging van Wilders is aangehouden wegens lekken.

Het ging om iemand met een Marokkaanse achtergrond die informatie had doorgespeeld aan Marokkaanse criminelen. Hij is voorlopig weer op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn proces. Donderdag maakte Wilders bekend zijn campagneactiviteiten in de buitenlucht voorlopig op te schorten.

Blok liet weten dat Wilders en ook andere politici in principe veilig hun werk kunnen doen. Volgens hem wordt Wilders door het kabinet regelmatig op de hoogte gehouden van ontwikkelingen rond zijn beveiliging. "Ik spreek hem regelmatig en van boosheid bij hem is geen sprake.''

Geert Wilders is zich "opnieuw kapotgeschrokken'' van de onthulling. Hij is hierover vrijdagochtend geïnformeerd, twitterde de PVV-leider.